Τρίτη 30 Απριλίου 2013

5ος ο Χ. Αρότσιος και 7ος ο Γ. Τσιακάρας στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων.

Πραγματοποιήθηκε, το περασμένο Σάββατο 20/04/2013 στις Σέρρες, η τελική φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος πάλης παίδων, με τη συμμετοχή και του συλλόγου μας.
Η ομάδα του ΑΠΣ Τρίκαλα συμμετείχε με τους αθλητές Χρήστο Αρότσιο στα 76 kgr, ο οποίος κατέκτησε την 5η θέση και τον Γιώργο Τσιακάρα στα 69 kgr ο οποίος κατέκτησε την 7η θέση.
Η εμφάνιση των δυο αθλητών ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική και μας δίνει ελπίδες για την πορεία τους.

Το Δ.Σ. του συλλόγου και οι προπονητές συγχαίρουν τους αθλητές για την συμμετοχή και την προσπάθειά τους.

Λίγα λόγια για την πάλη

Τα οφέλη της άθλησης- πάλης στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι πολυάριθμα και αναμφισβήτητα.
Η πάλη ενισχύει την αυτοπειθαρχία και την ικανότητα αντοχής και προάγει την αυτοεκτίμηση, επιπλέον, είναι ο πιο υγιής τρόπος εκτόνωσης.
Η συστηματική άθληση κατά την παιδική ηλικία προσφέρει τη δυνατότητα καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας και ελάττωσης των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ενήλικη ζωή.
Ως γνωστό, οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν στην παιδική παχυσαρκία, πέραν της γενετικής προδιάθεσης του ατόμου, είναι η ποιοτικά και ποσοτικά κακή διατροφή και βεβαίως, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα.
Η συστηματική άθληση και μάλιστα στα πλαίσια μίας ομάδας συνομήλικων, ενισχύει επιπλέον το αίσθημα της ευγενούς άμιλλας και προωθεί το πνεύμα συνεργασίας για ένα κοινό στόχο.
Η άθληση δεν θα πρέπει να καταντήσει καταναγκαστική, ούτε βέβαια να καλύπτει τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες των γονέων. 

Η άθληση θα πρέπει να είναι πηγή χαράς, ευεξίας και δύναμης για το ίδιο το παιδί.
Πολύ συχνά το παιδί που αθλείται φθάνει με τη δική του θέληση ή με την παρότρυνση των δασκάλων του και πολλές φορές των γονέων του, στον πρωταθλητισμό.
Εδώ, όμως, υποκρύπτεται και μια σωρεία κινδύνων και η υπερβολή μπορεί να επισκιάσει τα οφέλη της άθλησης.
Συμπερασματικά, η συστηματική άθληση αποτελεί πηγή ευεξίας για το παιδί και τον έφηβο και είναι ο πιο υγιής τρόπος εκτόνωσης και αποφυγής της παχυσαρκίας, ενώ μπορεί να υποκρύπτει σημαντικούς κινδύνους όταν φθάνει στην υπερβολή.
Αναμφίβολα η ενεργός συμμετοχή των γονιών σε όλες τις πτυχές της ζωής των παιδιών τους έχει πρωταρχική σημασία. Τα μαθήματα που μπορούν να δώσουν οι γονείς στα παιδιά τους με την ευκαιρία των καταστάσεων που προκύπτουν από τη συμμετοχή τους σε αθλήματα αποβαίνουν πολύτιμα για τα παιδιά όταν θα ενηλικιωθούν.
Είναι, λοιπόν, ουσιαστικός ο ρόλος μας (ως γονείς και δάσκαλοι) να τονίσουμε, τα οφέλη της συστηματικής άσκησης δια μέσου της πάλης, αλλά και τους κινδύνους της υπερβολής, προκειμένου να διασφαλίσουμε στα παιδιά μας μια ισορροπημένη σωματική και ψυχική υγεία για όλη τους τη ζωή.


Για τον ΑΠΣ Τρίκαλα

Τσιακάρας Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου