Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013

Πάλη... για πάντα μαζί.


Από την Αρχαία Ολυμπία η πάλη έστειλε ηχηρό μήνυμα προς τους Αθανάτους της ΔΟΕ.


Ως γνωστό, το κατά τον Πλάτωνα «άθλημα των αθλημάτων», την πάλη, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή σκέπτεται να αφήσει εκτός... Ολυμπιακού νυμφώνος.
Στους σύγχρονους Ολυμπιακούς ο Πιερ ντε Κουμπερτέν από τα πρώτα αθλήματα που έβαλε στο ολυμπιακό πρόγραμμα ήταν η πάλη.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε το 2ο Διεθνές Τουρνουά Πάλης «ΟΛΥΜΠΙΑ» με τη συμμετοχή 17 χωρών.


Στο πλαίσιο της διεξαγωγής των αγώνων - και ειδικότερα το απόγευμα της Κυριακής 21 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή σκυταλοδρομίας πάπυρου- μηνύματος στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), στην οποία συμμετείχαν παιδιά ακαδημιών, Έλληνες Ολυμπιονίκες, που συμβολίζουν την Ιστορία της Ελληνικής Πάλης, καθώς και εκπρόσωποι όλων των εθνικών αποστολών που έλαβαν μέρος στους διεθνείς αγώνες «Ολύμπια».


Η εκδήλωση ξεκίνησε συμβολικά στον αρχαιολογικό χώρο και συγκεκριμένα στην αρχαία παλαίστρα, μετά από την θετική γνωμάτευση που εξασφαλίστηκε, από το ΚΑΣ και το Υπουργείο Πολιτισμού, με τη συμμετοχή όλων των εθνικών ομάδων.
Κατόπιν πραγματοποιήθηκε σκυταλοδρομία μικρών αθλητών με αντίγραφο του πάπυρου του Coubertin (.... η πάλη αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο των Ολυμπιακών αγώνων…..) . Τον πάπυρο παρέδωσε (μπροστά από το μνημείο Coubertin), στον πρόεδρο της ΕΟΦΠ κ. Κων/νο Θάνο, ο Ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος και αυτός με τη σειρά του στον πρόεδρο της παγκόσμιας ομοσπονδίας FILA κ. Nenad Lalovic. Μαζί με τον πάπυρο παραδόθηκε σε γυάλινο δοχείο χώμα από την αρχαία παλαίστρα. 


Αυτός με τη σειρά του θα μεταφέρει το μήνυμα αυτό με τα λόγια του αείμνηστου βαρόνου Pierre de Coubertin γραμμένα στον Πάπυρο για την ιστορικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων και του αθλήματος της πάλης και το χώμα από τη αρχαία παλαίστρα, στη Δ.Ο.Ε. τον Σεπτέμβριο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Μπουένος Άιρες.


Τέλος, στο μνημείο του Coubertin έγινε ταυτόχρονα κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της FILA και της ΕΟΦΠ, ως φόρος τιμής στον αείμνηστο μέγα αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Παρόντες στην ειδική αυτή τελετή ήταν και ο υφυπουργός αθλητισμού, βουλευτές όλων των κομμάτων, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης Νέναντ Λάλοβιτς, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, φορείς της ομοσπονδίας και αθλητές. 


Οι τελικοί των αγώνων, όπως και οι απονομές, διεξήχθηκαν αμέσως μετά την τελετή στον διαμορφωμένο χώρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ) στην Αρχαία Ολυμπία.
Αξίζει να τονιστεί ότι, κατά τη διάρκεια της συμβολικής αυτής τελετής, όπως και των τελικών αγώνων και των απονομών των βραβείων στους νικητές, έγινε ζωντανή παραγωγή τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ και περισυλλογή φωτογραφικού υλικού, προκειμένου να προβληθούν, τόσο στην Ελληνική, όσο και την Διεθνή κοινότητα, προκειμένου να στείλουν προς τη ΔΟΕ, αλλά και ολόκληρη τη διεθνή κοινή γνώμη, το μήνυμα της δυναμικής παρουσίας της Πάλης ως το άθλημα-σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων από τη γέννησή τους.


Η διοργάνωση του Διεθνούς Τουρνουά «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το έτος 2013, καθώς και της παραπάνω Ιστορικής εκδήλωσης- τελετής στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, αποτελεί πλέον ορόσημο, όχι μόνον για το άθλημα των Ολυμπιονικών, αλλά και για το σύνολο του Ελληνικού και του Παγκόσμιου Αθλητισμού.


Για τον ΑΠΣ Τρίκαλα

Νίκος Τσιακάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου