Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ο αποκεφαλισμός της Πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων θα σημάνει την απομάκρυνση των Αγώνων από τις ρίζες τους

Ολοκληρώθηκε το ψήφισμα εναντίωσης (δημιουργήθηκε φόρμα ψηφοφορίας με σκοπό τη συγκέντρωση όσο το δυνατό περισσοτέρων υπογραφών) κατά της απόφασης αυτής κατά της απόφασης της Δ.Ο.Ε που διενεργήθηκε από το Εργαστήριο Οργάνωσης - Διοίκησης Αθλητισμού & Αναψυχής», του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης (ΕΟΦΠ)και την αθλητική ιστοσελίδα της πάλης palema.gr.
Ευχαριστούμε πολύ τα 31.091 άτομα που στήριξαν με την ψήφο τους αυτή την προσπάθεια!!

Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα η Ελληνική πάλη αλλά και η παγκόσμια κοινότητά της πραγματοποίησαν πλήθος άλλων δράσεων ώστε να αποτρέψουν και να ανατρέψουν την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ. Ωστόσο η ώρα της κρίσης έφτασε.
Η ΔΟΕ θα συνεδριάσει την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013 για να αποφασίσει αν η πάλη θα παραμείνει στο Ολυμπιακό πρόγραμμα για το 2020 ή τη θέση της θα την πάρει το μπέιζμπολ (σόφτμπολ για τις γυναίκες) ή το σκουός.

Η πάλη αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων και φυσικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους σύγχρονους.
Ενδεχόμενος αποκεφαλισμός της Πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων θα σημάνει αναμφισβήτητα απομάκρυνση των Αγώνων από τις ρίζες τους και όπως είναι γνωστό καμία ελπίδα δεν υπάρχει για το μέλλον των ανθρώπων, αν αποκοπούν από τις ρίζες τους, πόσο μάλλον στο χώρο του αθλητισμού, όπου η σημασία του υλικού κέρδους, δυστυχώς αυξάνεται επικίνδυνα.

Ζητούμε από τη ΔΟΕ να μην αγνοήσει χαρακτηριστικά που αφορούν:
  • τον ιστορικό και συμβολικό ρόλο του αθλήματος 
  • ότι η πάλη είναι ένα από τα βασικά αθλήματα πάνω στα οποία αναπτύχθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα 
  • ότι η εκκίνηση της φλόγας των Ολυμπιακών αγώνων ξεκινά από την αρχαία παλαίστρα 
  • τη σαφή αναφορά του Ολυμπιακού ύμνου στην πάλη (..."στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι"...) 
Στην κυριολεξία η ΔΟΕ δεν θα πρέπει να καταργήσει τον εαυτό της, να διαγράψει την ιστορία της και με αυτή την απόφαση να περάσει στις μαύρες δέλτους της ιστορίας του Ολυμπιακού Ιδεώδους.

Η ΠΑΛΗ είναι άθλημα - σύμβολο των Ολυμπιακών αγώνων και τα σύμβολα δεν καταργούνται. Η σκέψη της κατάργησής της και μόνο αποτελεί ιεροσυλία και ιδιαίτερη προσβολή της φιλοσοφίας και του πνεύματος των Ολυμπιακών Αγώνων, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρο το αθλητικό γίγνεσθαι.

Ζητούμε από τη ΔΟΕ:
  • να αντιληφθεί το μέγα ιστορικό λάθος της 
  • να επανεξετάσει την άδικη απόφασή της 
  • και να αποκαταστήσει το άθλημα της πάλης, τοποθετώντας το στη θέση που ιστορικά, αθλητικά και ιδεολογικά του αξίζει. 

Με εκτίμηση

Νίκος Τσιακάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου