Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Με επιτυχία η ημερίδα του ΑΠΣ Τρίκαλα



 

Ο  προαθλητικός ιατρικός έλεγχος μαθητών– αθλητών ήταν το θέμα μιας ενδιαφέρουσας ημερίδας που διοργανώθηκε το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013, στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Τρικάλων από τον ΑΠΣ Τρίκαλα: Ελληνορωμαϊκή πάλη και το Εργαστήριο Οργάνωσης - Διοίκησης Αθλητισμού & Αναψυχής», του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των πολύπλευρων δράσεων που απαρτίζουν το πρόγραμμα Καλών πρακτικών «Παλεύουμε για τα παιδιά μας».
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Τρικάλων και η ιδέα για την πραγματοποίηση αυτής της ενδιαφέρουσας από κάθε άποψη ενημέρωσης προέκυψε από τον προβληματισμό μας, για την εκπαίδευση και άθληση των παιδιών μέσα από αθλητικές και πολιτισμικές- κοινωνικές δραστηριότητες.

Το θέμα επίκαιρο αφού συμπίπτει με την καθολική συμμετοχή των παιδιών στην οργανωμένη άσκηση.
«Ο καλύτερος γιατρός είναι αυτός που προλαβαίνει τη νόσο» λέει μια παλιά κινέζικη παροιμία. Το ίδιο νόημα είχε και η ρήση του Ιπποκράτη. Στη σύγχρονη Ιατρική είναι τεκμηριωμένο πως η πρόληψη προσφέρει πολύ μεγαλύτερο όφελος από τη θεραπεία και με πολύ μικρότερο οικονομικό κόστος.
Ο προαθλητικός έλεγχος των αθλητών ή των ατόμων κάθε ηλικίας που πρόκειται να αθληθούν δεν είναι εξέταση ρουτίνας και βέβαια σε καμία περίπτωση και με καμία δικαιολογία δεν πρέπει να δίνονται πιστοποιητικά χωρίς εξέταση.
Την  ημερίδα παρακολούθησαν γονείς και φίλοι του συλλόγου μας, ο Αναπληρωτής Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Οργάνωσης- Διοίκησης του ΤΕΦΦΑ κ. Κουστέλιος, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Μιχαλάκης και η περιφερειακή σύμβουλος κα Ελένη Αργυροπούλου.
Εισηγητές στην ημερίδα ήταν οι:
  • Καλτσάς Θωμάς Καρδιολόγος Συγγενών Καρδιοπαθειών
  • Χριστίνα Χαντζιάρα Καμπαγιάννη, Παιδίατρος τ. επικ. επιμ. Β΄ ΜΕΝ Νεογνών Π.Γ.Ν.Λάρισας
  • Κωνσταντίνος Απ. Μεσιακάρης, Ειδικευόμενος Ορθοπαιδικός Χειρουργός MSc-Άσκηση και Υγεία
  • Dr. Κωνσταντίνος Π. Μπαρτζιώκας, Ειδικός Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος MD, PhD Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ερευνητικός Συνεργάτης Γ.Ν.Ν.Α. Σισμανόγλειο - Πτέρυγα ‘Αμαλία Φλέμιγκ', Μέλος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (European Respiratory Society)
οι οποίοι ενημέρωσαν τους γονείς και απάντησαν σε δεκάδες ερωτήσεις τους και τους ευχαριστούμε θερμά για την εθελοντική τους προσφορά. 


Η ημερίδα εντάσσεται στο πρόγραμμα Καλών πρακτικών του συλλόγου μας «Παλεύουμε για τα παιδιά μας» και αποτελεί την πρώτη από τις πέντε που πρόκειται να διοργανωθούν τη φετινή αθλητική χρονιά.

Για τον ΑΠΣ Τρίκαλα
Νίκος Τσιακάρας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου