Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Αθλητές του ΑΠΣ Τρίκαλα στα «Νάια Δωδώνης»



Αθλητές του ΑΠΣ Τρίκαλα παραβρέθηκαν το Σάββατο 27 Ιουνίου σε εκδηλώσεις αφιερωμένες στα αρχαία «Νάια Δωδώνης», την αθλητική διοργάνωση που γινόταν προς τιμήν του Δία, και πραγματοποιήθηκαν στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο.

Τα Νάια αποτελούσαν διοργάνωση ανάλογη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα Πύθια, τα Νέμεα και είχαν πανελλήνια εμβέλεια.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Κώστα Σουέρεφ, είναι πως τα Νάια αναφέρονται και στον μηχανισμό των Αντικυθήρων, όπου καταγράφονται όλοι οι πανελλήνιοι αγώνες. Στα ελληνιστικά χρόνια, οι αγώνες είχαν μεγάλη σημασία και καταγράφονταν στο ημερολόγιο της εποχής.


Τα Νάια γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια, μία χρονική περίοδο μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων και των Νεμέων.

Η αρχαία αθλητική διοργάνωση στη Δωδώνη πήρε την ονομασία Νάια επειδή ο Δίας της Δωδώνης λέγεται Νάιος από το αρχαίο ρήμα «ναίω» που σημαίνει κατοικώ, εξού και η λέξη ναός.

Μάλιστα, εξήγησε πως ο Δίας, ανάλογα με την περιοχή, παίρνει και ένα χαρακτηριστικό για να τον διακρίνουμε. «Ο Δίας, που είχε το ιερό του και το Μαντείο στη Δωδώνη, λέγεται Δίας Δωδωναίος Πελασγικός Νάιος. Έτσι και οι αγώνες προς τιμήν του πήραν την ονομασία Νάια» 

Οι Νάιοι αγώνες διεξάγονταν σε τρεις κατηγορίες: οι γυμνικοί, δηλαδή στίβου, που είχαν να κάνουν με δρόμο, άλμα, πάλη, παγκράτιο, δίσκο, ακόντιο, οι ιππικοί με άλογα και αναβάτες ή άμαξες με δύο ή τέσσερα άλογα και οι μουσικοί και δραματικοί αγώνες, οι οποίοι πραγματοποιούνταν στο αρχαίο θέατρο.


Το πρωί του Σαββάτου, 27 Ιουνίου, πραγματοποιηθηκε επιστημονική συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε αναφορά στο πώς ξεκίνησαν, με βάση τις αρχαίες μαρτυρίες, οι Νάιοι αγώνες, πρώτα ως τοπικοί, μετά ως πανηπειρωτικοί και στη συνέχεια ως πανελλήνιοι.

Το απόγευμα έγινε επίσκεψη στο αρχαίο στάδιο της Δωδώνης, όπου και πραγματοποιήθηκε επίδειξη από σύγχρονα αγωνίσματα που παραπέμπουν στους Νάιους αγώνες.

Ο επίλογος της διοργάνωσης ήταν η ορχήστρα του θεάτρου με την παρουσίαση ελληνικής μουσικής με παραδοσιακά όργανα που προέρχονται από αρχαιοελληνική έμπνευση.
 

Η παρουσία του συλλόγου μας έγινε κατόπιν πρόσκλησης και ήταν δεδομένη η συμμετοχή του.

Ο ΑΠΣ Τρίκαλα πιστός στην ιδέα πως ο αθλητισμός δεν αποτελεί μόνο ένα τρόπο αύξησης της επίδοσης και της απόδοσης του ανθρώπου αλλά αποτελεί και μία καλή ευκαιρία στα παιδιά για να δημιουργήσουν καινούριους φίλους, να ψυχαγωγηθούν, να κοινωνικοποιηθούν. Όμως αποτελεί και τη σπουδαιότερη διαδικασία που είναι η διαπαιδαγώγηση.

Πιστεύοντας, πως ο αθλητισμός είναι κοινωνική ευαισθησία, αλληλεγγύη και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού, οι βασικοί μας στόχοι είναι και η συμμετοχή των παιδιών- αθλητών σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, τις οποίες εμείς θεωρούμε υποχρέωσή μας να εντάξουμε στον σχεδιασμό μας.
Εάν ο αθλητισμός αποσυνδεθεί από αυτά, απογυμνώνεται και δεν έχει ουσία και ιδιαίτερο νόημα.


Οι αθλητές που πήραν μέρος, μαζί με άλλους πενήντα αθλητές στίβου και πάλης από τοπικούς συλλόγους των Ιωαννίνων, ήταν ο Κων/νος Παπαβασιλείου, ο Γιώργος Μπαρλαφέστας, ο Απόστολος Καλόγηρος και ο Δημήτριος Κιουσεντερλής.



Πάλεψαν και έδειξαν πως ο αθλητισμός και η πάλη όντως αποτελούν σημαντικό μέρος της ιστορίας μας και της σπουδαιότητάς της. Πάλεψαν και κατάλαβαν πόσο σημαντικό είναι να μεταλαμπαδεύεις σε άλλους ανθρώπους γνώση.

Ο ΑΠΣ Τρίκαλα ευχαριστεί τους διοργανωτές των αγώνων για την ευκαιρία της συμμετοχής που μας έδωσε και τους γονείς που μας εμπιστεύονται στο έργο της εκπαίδευσης των παιδιών τους.



Για τον ΑΠΣ Τρίκαλα

Νίκος Τσιακάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου