Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

ΕΠΟΧΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ

Όλοι γνωρίζουμε τις θετικές επιδράσεις των φρούτων στον οργανισμό μας, αλλά ίσως έχουμε ξεχάσει πότε είναι η εποχή για το κάθε φρούτο.
Κάνοντας μια βόλτα στο μανάβικο ή στο super market μπορούμε να βρούμε σχεδόν όλα τα φρούτα όλες τις εποχές.
Πότε είναι όμως η κατάλληλη εποχή για να καταναλώσουμε το κάθε φρούτο;
Η καλύτερη στιγμή για ν' αγοράσουμε ένα φρούτο είναι “η εποχή του”, όταν δηλαδή έχει ωριμάσει σε φυσιολογικές συνθήκες. Όταν είναι η εποχή τους και βρίσκονται στη χώρα προέλευσης τους, είναι καλύτερης ποιότητας, φθηνότερα και φυσικά φρέσκα.
Η ελληνική φύση παράγει μεγάλη ποικιλία φρούτων καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι επιλογές μας αρκετές. Για ποιο λόγο άραγε να επιλεγούμε φρούτα εκτός εποχής και

αμφιβόλου προελεύσεως;
Επιλέγουμε για την οικογένειά μας πάντα εποχιακά φρούτα, ώστε να αποφεύγουμε δυσάρεστες γευστικές εκπλήξεις. Αγοράζουμε μόνο εκείνη την ποσότητα που χρειαζόμαστε για την κάλυψη των αναγκών μας για ένα μικρό χρονικό διάστημα και επισκεπτόμαστε ξανά το μανάβη όταν αυτά τελειώσουν. Έτσι θα απολαμβάνουμε φρέσκα φρούτα συνέχεια.
Οι διατροφικές συνήθειες καθορίζονται, κυρίως, από το φυσικό περιβάλλον και τις επιδράσεις που ασκεί η εκάστοτε ανθρώπινη δραστηριότητα σε αυτό. Έτσι πιθανόν να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις στην εποχικότητα των φρούτων λόγω καιρικών συνθηκών.


Για τον ΑΠΣ Τρίκαλα

Αθηνά Μπαλάφα, Διαιτολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου